Het is niet vreemd dat de premies voor een wa-verzekering verschillen vertonen als gekeken wordt naar de diverse verzekeringsmaatschappijen en komt dat voor een groot deel door niet alleen het verschil in de voorwaarden, maar zeker ook de concurrentie onderling. Dat geeft aan dat er wel vegeleken moet worden met de kosten voor wa-verzekering en is het goed om te weten wat er allemaal daarachter schuil gaat. Alleen zo weet je immers of de keuze die je van plan bent te maken wel de juiste zal zijn.

De hoogte van de premie hangt af van het risico

Elke verzekeringsmaatschappij wil haar risico zo veel als mogelijk beperken en worden grote risico’s doorgaans gekoppeld aan premies die ook wat hoger liggen. Op zich is daar niets mis mee omdat dehoogte van het te vergoeden bedrag in het geval van schade nog altijd veel hoger zal liggen. De kosten voor wa verzekering voor voertuigen hangen sterk af van de “eigenschappen” van de verzekeringsnemer. Zo zijn de tarieven fors hoger voor degenen die hun rijbewijs pas hebben gehaald en geldt dat ook voor  zij die wel vaker bij een aanrijding  betrokken zijn geweest. Aan de andere kant wordt schadeloos rijden ook gewaardeerd in de vorm van de no-claim korting en kan die wel fors oplopen. Het is een systeem van geven en nemen waarbij je er wel voor moet zorgen dat je niet in het nadeel uit zal vallen.

Vergelijk daarom altijd de tarieven

Naast de factoren die de tariefopbouw helpen bepalen wordt de hoogte ook bepaald door de bedrijfsvoering van de verzekeraar. Die moet immers uit de kosten komen en een winst zien te maken en wordt dat alles uit de premie gehaald. De verschillen kunnen daarom nogal groot zijn en loont het zeker om een vergelijking te maken. Neem daarbij ook de hoogte van de dekking, het eigen risico en de overige voorwaarden mee om het totaalplaatje te vergelijken.